Choď na obsah Choď na menu
 


Dabing - Filmy

Príspevky

Americký gangster (2007) (cz)

15. 7. 2022

Strhující příběh o vzestupu a pádu jednoho z nejmocnějších mužů newyorského podsvětí a o obyčejném poldovi, který ho dostal na kolena... Atmosféra prohrávané války ve Vietnamu na začátku sedmdesátých let dolehla na Ameriku jako těžká deka. Vojáci se z asijských bojišť vraceli buď v černých pytlích, nebo závislí na drogách a tuto "zálibu" lavinovitě šířili mezi veřejností. Byznysu s narkotiky se okamžitě chytily mafiánské klany, které pro klid na práci neváhaly masívně korumpovat celé policejní sbory. V tomto ozvduší se zrodí černá hvězda podsvětí Frank Lucas (Denzel Washington), která díky vlastní odvaze a inteligenci dokáže záhy zaplavit ulice New Yorku bezkonkurečně nejlepší a přitom nejlevnější drogou. Díky tomu se záhy vyšvihne na samotný vrchol zdejších mafiánských struktur, odkud s bohorovným klidem řídí své impérium a pomocí finančních injekcí i nečinnost zdejších policistů. Detektiv Richie Roberts (Russell Crowe) je mezi nimi bílou vránou a především díky své pověsti dostane za úkol sestavit protikorupční tým, který zavedené pořádky změní. Jako prvního si vezmou na mušku distributora mimořádně dobrého materiálu za mimořádně nízkou cenu. Smyčka se pomalu stahuje a blíží se den, kdy tyhle dvě individuality stanou tváří v tvář. Z té konfrontace může vyjít jako vítěz jenom jeden. Nebo ne? Skutečný Frank Lucas patří mezi nejvíce fascinující zločince americké historie.

 

Poviem jej to sám (1984)

3. 6. 2022

Voľné pokračovanie televízneho príbehu Poviem mu to sám, v ktorom si tak trochu osamalé dieťa Ivan netradične našiel adoptívnu matku. Tentoraz nachádzame Ivana vo veku hľadania istôt, správnych rozhodnutí, dôvery a predovšetkým lásky. Prvej lásky, ktorá prináša eufóriu šťastia, ale i vzájomnú nedôveru a problémy - samozrejme s rodičmi. 

 

Poklad rytíře Miloty (1989)

3. 6. 2022

Tento dětský příběh trochu připomíná počínání pejska a kočičky, když pekli dort - také ve filmu nalezneme všechny možné příměsi, ale výsledná chuť je hodně rozpačitá. Tvůrci kombinují historická dobrodružství ze 17. století s komedií o soudobých pionýrech, ochraně přírody a též hledání pokladu na starobylém hradu. Film se dostal do kin až v roce 1990, takže se zcela minul byť i s malým diváckým zájmem. Pro většinu diváků bude tudíž objevem.

 

Parta hic (1976)

3. 6. 2022

Energická lékařka Alice Váňová nastoupí jako závodní lékařka šachty Mír. Na radu svého bývalého kolegy doktora Kaleše se pustí do výzkumu, jehož cílem je prevence silikózy pomocí takzvané kalciové bariéry, což v praxi znamená pravidelné pití mléka. Jenže přinuťte horníky, aby veřejně pili mléko. Na první pohled nepřekonatelný problém. Ale nic není nemožné, a tak to prostě partička sedmi horníků, přezdívaná parta hic, dostane příkazem. Jenže i přes stranicky zdůvodněnou přednášku o prospěšnosti celé akce havíři statečně odolávají naléhání, aby se experimentu zúčastnili. Předseda ROH Janeček se nakonec rozhodne, že zvítězí všemi prostředky. S milými rebely se proto pustí do psychologické války... 

 

Oči plné snehu (1983)

3. 6. 2022

Aký je osud rodín s telesne postihnutými deťmi? Koľko sily, trpezlivej lásky a obetavosti je im treba venovať, aby rodičia zvládli tento ťažký, údel, "prekážkový beh na dlhé trate"...? Majú právo na vlastné šťastie, na vybočenie zo stereotypu povinosti? Ak áno, do akej miery, aby neubližovali svojim deťom? Tieto otázky v nás vyvoláva dojímavo ľudský príbeh tretiaka Ondreja Smeja, ktorý sa po obrne nedokáže sám bez pomoci pohybovať. Inšpirovaný vlastnými skúsenosťami napísal autor, režisér a pesničkár Juraj Bindzár námet aj scenár (spolu s Martinom Porubjakom) televízneho filmu OČI PLNÉ SNEHU. Ozajstné teplo domova cíti malý Ondrej (J. Schvarz), viac u starých rodičov na chalupe. Narušené manželstvo rodičov sa prejavuje hádkami a nevraživosťou. Mäkký, prispôsobivý Šaňo (J. Sedal) a energická, frustrovaná Oľga (Y. Kožková) sa už nevedia zhodnúť na ničom, preto neprekvapí, že si obaja nájdu nových partnerov, aby unikli domácemu stresu. Nešťastná Oľga nájde útechu v náruči svojej bývalej študentskej lásky (P. Mikulík), starostlivý Šaňo zaujme študentku Martu (A. Kubeková) svojím tichým vzťahom s postihnutým synom nielen ako "zber materiálu" pre diplomovú prácu, ale aj ako muž. A keď je Ondrejko odoslaný na liečenie, rozhoria sa nové citové väzby naplno - najmä, keď treba vyriešiť problém kde, ako, s kým stráviť Vianoce. Chlapec zatiaľ robí v sanatóriu očividné pokroky, dokáže sa za pomoci barlí pomaly pohybovať.

Film o tom, že život bolí, nakrútil nesentimentálne, a pritom sugestívne v roku 1983 významný režisér Ivan Balaďa, tvorca takých televíznch filmov ako Smrť sa volá Engelchen podľa predlohy Ladislava Mňačka, Tri gaštanové kone, Biela voči oblohe podľa Margity Figuli a Dáma podľa Františka Švantnera. 

 

Nene (2022)

3. 6. 2022

Tento deň by bol ako každý iný, keby sa na oblohe neobjavilo “niečo”, čo zabilo otca súrodencov Haywoodovcov. Bolo to UFO? Alebo existuje racionálnejšie vysvetlenie? Nikto nič nevie. Isté je len to, že to, čo sa deje okolo malej konskej farmy, kde žijú OJ (Daniel Kaluuya) a Emerald (Keke Palmer), je čoraz znepokojujúcejšie a naberá to na obrátkach. Zatiaľ čo oči senzácie chtivých  amatérskych ufológov a záhadológov sa upierajú k oblohe v snahe zachytiť aspoň na chvíľu kúsok lietajúceho taniera, oči Haywoodovcov sa upierajú k zemi. Nemôžu predsa uniesť toho, kto sa na nich nepozerá. Alebo toto pravidlo neplatí?

 

Nedodržaný sľub (2009)

3. 6. 2022

Film na základe skutočného príbehu, ktorý vás vtiahne do deja plného napätia a zvratov, v ktorom sa z mladého chlapca vďaka dobovým okolnostiam stáva mladý muž trochu predčasne. Udalosti rokov 1939 až 1945 ho prinútia opustiť svoje mladícke naivné futbalové ideály, poprieť svoju identitu, stretnúť sa zoči-voči so smrťou, žiť a bojovať bok po boku s drsnými ruskými partizánmi a zistiť, že aj najlepší priateľ môže byť zradcom. Nielen jeho odvaha a šikovnosť, ale aj zhoda náhod a životné šťastie mu umožnili toto peklo prežiť so snahou dodržať sľub, ktorý si kedysi ako rodina dali - doma sa opäť stretnúť. Skutočný príbeh židovského chlapca, ktorému silu prežiť dal sľub, ktorý chcel splniť... Skutočný príbeh židovského chlapca Martina Friedmanna - Petráška, na pozadí ktorého sa odvíjajú politicko-spoločenské zmeny vo vojnovom Slovensku a povojnovom Československu. Martin je nadaný futbalista a so spoluhráčmi často behá zvoniť do miestneho kostola, kde pôsobí ako farár Jozef Tiso. V čase okolo Martinovej bar micvy je vyhlásený Slovenský štát a u Friedmannovcov sa koná posledná rodinná oslava. Otec prosí všetkých členov rodiny, aby sľúbili, že sa tu o rok opäť zídu, ale tento sľub napokon nik z nich nedodrží. Mamička krátko nato šije žlté hviezdy na kabáty. Martina vylúčia z futbalového klubu a všetky židovské obchody sú „zarizované." Keď sa rodine naskytne príležitosť emigrovať do Palestíny, ich otec neistú budúcnosť „v púšti" odmietne. Začínajú sa transporty a Martinov brat so sestrou odchádzajú do Poľska medzi prvými. Martin sa vydáva za svojím spoluhráčom Fredom Mahlerom do „židovského tábora" v Seredi, kde sa stanú ozdobou táborového futbalového mužstva, ktoré poskytuje svojim hráčom aspoň dočasné bezpečie. No ocitá sa v pasci. Musí tvrdo pracovať a bojovať o život v brutálnych zápasoch proti strážcom. V roku 1942, tesne pred transportom, sa Martin dozvie o Osvienčime. Snaží sa uniknúť, ale skončí s číslom na krku v rade pred vagónmi. Vyslobodí ho až veliteľ tábora, ktorý je futbalovým fanúšikom. Martin sa dostáva do pracovnej čaty a odtiaľ uteká do Bánoviec. Rodičovský dom je zapečatený. Prepracovaný a podvyživený Martin dostáva dvojitý zápal pľúc. Odchádza na liečenie do sanatória. Po vyliečení musí odísť, pracuje ako robotník v kláštore a pod falošným menom Martin Petrášek sa pridá počas SNP k partizánom. Poslednú vojnovú zimu prežíva v horách so skupinkou sovietskych výsadkárov. Na konci vojny sa Martin vracia do Bánoviec, ale v jeho rodnom dome už štyri roky žije iná rodina. Dovolia mu prehľadať povalu, kde nájde staré rodinné fotky a žltú hviezdu. Prichádza čas odsťahovať sa do Izraela... 

 

Muž jménem Otto (2022)

3. 6. 2022

Tom Hanks v hlavne úlohe hrá nevrlého dôchodcu so skalopevnými zvykmi, ktorý po smrti milovanej manželky zanevrel na život. Z osamelosti ho však vytrhne mladá rodinka nových susedov, ktorí hneď pri príchode vrazia do jeho poštovej schránky. Z nezvyčajnej situácie vznikne prekvapujúce priateľstvo s pohotovou a temperamentnou Marisol v pokročilom štádiu tehotenstva a Ottov život sa obráti naruby.

 

Lidice (2011)

3. 6. 2022

Film Lidice je postavený na troch nosných dejových líniách, ktoré sa navzájom prelínajú a ktoré sa odohrávajú na pozadí tragickej udalosti - vypálenia Lidíc. Prvá dejová línia je o nešťastnej náhode, keď otec František Šíma počas hádky neúmyselné zabije svojho syna. Je odsúdený a uväznený (čo mu vlastne ako jedinému z lidických mužov zachráni život) - no on horšie ako väzenie znáša pohŕdanie ľudí z dediny a vlastné výčitky svedomia. Druhá dejová línia zachytáva osud listu, ktorý bol zámienkou pre vypálenie Lidíc. Skrýva sa v ňom príbeh lásky, klamstva a falošného hrdinstva. Tretia dejová línia sa sústreďuje na osud lidického žandára Vlčeka, sleduje jeho strach, boj o vlastnú morálku a zodpovednosť, jeho vzťah k novému politickému zriadeniu a kladie otázku, či je naozaj výhrou prežiť, keď pri tom človek stratí dôstojnosť a svedomie. 

 

Mezi námi kluky (1981)

3. 6. 2022

Pistolník, to je vychovatel, který pevnou rukou vládne chlapeckému internátu jednoho odborného učeliště. Pokoj č.135 to je Pavel, Tonda, Roman, Slávek a hlavně Olin, přezdívaný Koblih, pětice spolužáků, kteří s neobyčejnou nápaditostí vyvádí Pistolníka z míry stále novými a novými kanadskými žertíky. Přítrž jejich recesím učiní až příchod nové a mladé vychovatelky Kamily, na kterou jejich osvědčené triky nezabírají. Přes zdánlivě bezstarostný život má však každý z kluků své vlastní problémy, které postupně vyplouvají na povrch, a tak v lavině zábavných momentů občas zazní i vážný tón. Navzdory tomu působí snímek příjemně.
Ani učňové předem nepatří mezi problémovou mládež, mají rádi dobrou muziku a záleží jen na učitelích, jak zvládne partu kluků, kteří se vyžívají v recesi a provokování suchopárných autorit. V tomto případě sympatická vychovatelka osobitým způsobem zvládne i nejvíce rozjívené jedince. Tvůrci zdůrazňují optimistické vyznění příběhu, prokládaného mnoha písničkami od Bacilů, Jezinek, Lenky Filipové či Michala Davida, avšak přesto nezabránili rozklížení dramatické struktury, film se mění ve víceméně nesourodý slepenec izolovaných výstupů.

 

« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24

následující »